Tapaus Anton

Tapaus Anton on nostanut Venäjällä suhteettoman suuren kohun. Kohu herättää vieläkin suurempaa ihmetystä, kun ottaa huomioon, että Venäjä ei ole liittynyt kansainvälisiin lapsikaappaussopimuksiin. Tämä antaa aiheen olettaa, että Venäjälle ei joko ymmärretä kansainvälisen yhteisön oikeudellisia ja eettisiä perusteita tai sitten niitä ei yksinkertaisesti hyväksytä. Kun tähän lisätään vaatimus Antonin isän luovutusvaatimuksista Venäjälle, on syytä epäillä, että koko kohulla on jokin muu syy.

On järkyttävää, että Venäjän ihmisoikeusasiamies Viktor Lukin vaatii Salosen luovuttamista Venäjälle.  Luovutusasioissa Venäjän perustuslaki on samanlainen kuin Suomella. On hyvin muistissa vielä Britannian luovutuspyyntö koskien radioaktiivisella aineella Lontoossa tehtyä murhaa, jossa kaikki jäljet johtivat suoraan Moskovan sylttytehtaalle. Venäjä kieltäytyi luovutuksesta todeten, että luovutus on Venäjän perustuslain vastainen.

Edellä olevasta johtuen onkin syytä päätellä, että koko kohu on peittely-yritys, jolla koetetaan löytää kansalle yhteistä vihollista. Paikallisvaalit olivat vilpilliset ja talous on menossa yhä huonompaan suuntaan. Venäläisen logiikan mukaan tällaisessa tilanteessa on pakko suorittaa harhautusoperaatioita. Arctic Sea on jo niin kaluttu luu, että sitä ei voi enää käyttää, vaan on keksittävä jotain muuta. Venäläinen logiikka ei myöskään osaa käsitellä muuta kuin yhtä ongelmaa kerrallaan.

Ei osata nähdä suuria kokonaisuuksia ja yhdistellä asioita. Ei osata mieltää sitä, että vihan nostattaminen suomalaisia kohtaa voi vaikuttaa turismiin, venäläisten maakauppoihin Suomessa, kaasuputkeen ja yleensä kaikkeen kanssakäymiseen maiden välillä. Lisäksi sillä saattaa olla vaikutus yleensäkin suhteissa länteen ja EU:in. Tämä on hyvin tyypillistä käyttäytymistä venäläiselle luonteelle. Uhoaminen ilman vähäisintäkään huolta seurausvaikutuksista on kuitenkin vieras käsite suomalaiselle poliittiselle järjestelmälle. Jossain vaiheessa on pakko sanoa, että nyt riitti ja katsoa bluffi panemalla kova kovaa vastaan.

Comments are closed.


WP Login