Hallitus unohti yrittäjät taas!

Suurin osa suomalaisista yrityksistä on pieniä alle 10 hengen perheyrityksiä. Nämä yritykset ovat maan suola. Ne eivät pakene edes uppoavasta laivasta, vaan soutavat niin kauan kuin paatti on pinnalla. Myös työntekijät ovat näissä yrityksissä perheen jäseniä, eikä heitä irtisanota tai lomauteta kuin viimeisessä hädässä. Monet yritykset joutuvatkin nyt pitämään työntekijänsä töissä lainarahalla.

Koko suomalainen yrityslainsäädäntö ja verokäytännöt ovat kuitenkin tehdyt suurten yritysten ehdoilla. Pörssiyhtiöt voivat jakaa osinkoa, vaikka niillä olisi velkaa enemmän kuin omaisuutta tai liikevaihtoa. Pienet perheyritykset voivat sen sijaan maksaa omistajilleen alhaisemmin verotettua osinkoa vain, jos niiden omavaraisuus sen sallii. Omaisuutta pitää siis olla enemmän kuin velkoja ja senkin jälkeen monimutkaiset säännöt rajoittavat osingon ottoa yrityksestä. Esimerkiksi Virossa tällaista sählinkiä ei ole. Kaikki yritykset ovat samalla viivalla, eikä yrityksiltä peritä veroa lainkaan. Koska osinkotulojen ja palkkatulojen verokanta ovat samat, ei ole väliä ottaako yrityksestä palkka- vai osinkotuloa. Tällöin ei synny myöskään ns. peiteltyä osingonjakoa, johon verottaja Suomessa niin hanakasti puuttuu.

Nykyisen laman aikana työtekijöiden työssä pitäminen lainarahalla voi tulla yrittäjälle erittäin kalliiksi. Etenkin pienissä yrityksissä käy niin, että kaikki yrityksestä otettava raha on palkkatuloa ja verotetaan kuten työntekijänkin tuloa. Missä on siis korvaus riskinotosta? Yrittäjä voi itse yrittää myös sinnitellä säästöillään ja siirtää yrityksen tuloksen ottamista siihen saakka, että voi jälleen nostaa osan tuotosta osinkoina. Tällaisessa tapauksessa yrittäjä on kuitenkin palkansaajaa huomattavasti huonommassa asemassa.

Yrittäjyys on aina muotia silloin, kun sitä käsitellään poliitikkojen juhla- ja vaalipuheissa. Käytännön toimet on kuitenkin helppo unohtaa, koska yrittäjillä ei ole yleensä aikaa ryhtyä valittamaan ja ajamaan etujaan hallituksen suuntaan. Voikin täysin perustellusti sanoa, että pienten yritysten verokohtelu ei Suomessa kestä enää kansainvälistä vertailua edes lähialueille. Ovatko syyllisiä Kekkosen perään kuuluttamat ”saatanan tunarit” vai onko siellä alitajunnassa pieni ymmärtämättömyydestä johtuva kateus ikään kuin elohiirenä silmäkulmassa?

Comments are closed.


WP Login