Arctic Sea

Tämä venäläisten järjestämä interaktiivinen kesäteatteritapahtuma oli kokonaisuutena jännittävä. Sen sijaan se ei ollut kovin hyvin suunniteltu, vaan jossain vaiheessa salaisuudet paljastuvat katsojille. Paljon vakuuttavampaa olisi ollut, jos jokin osapuolista olisi ollut muu kuin venäläinen. Ns. luotettavista venäläislähteistä saamieni tietojen mukaan kyseessä olisi samaan sarjaan kuuluva juttu kuin Ukrainan suurlähettilään poistaminen ja Georgian uhkailu Berliinin muurilla.

Kaappauksen osapuolet olivat kaikki venäläisiä. Varustamo ja huolitsija Suomessa olivat venäläisten johtamia ja omistamia. Laivan miehistö oli venäläinen ja heidät pelastanut joukko olivat kaikki venäläisiä. Ainoastaan tiedossa oleva lasti oli suomalaista sahatavaraa. Koska laiva poikkesi Kaliningradissa, niin kauhistuttava mahdollisuus on, että laivaan on kätketty aseita tai jopa materiaalia likaisen pommin valmistamiseen. Koska laivan spekuloidaan tulleen kaapatuksi kasi kertaa, niin on myös mahdollista, että Ruotsin vesillä laivaan jätettiin jotain, joka sitten Portugalin rannikolla poistettiin laivasta.  Totuutta emme saa koskaan selville, koska mahdollisista laivan kaappaajista tai heidän kohtalostaan ei ole kerrottu toistaiseksi mitään.  

Ehkä kuitenkin lähinnä totuutta oleva vaihtoehto on julkisuudessa Venäjällä esitetty poliittinen motiivi. Talouden kääntyessä uhkaavasti heikompaan suuntaan Venäjällä käyttöön on otettu vanhan poliittisen tyylin mukainen ulkoinen uhka. Toimenpiteellä ”Puter” haluaa osoittaa kansalleen, että hän pelastaa venäläiset pulasta olivatpa he missä hyvänsä. Laivan pelastaminen tapahtui kansainvälisillä vesillä, mutta oikeutusta saatetaan etsiä venäläisten pelastamiseksi vaikkapa Baltian maista tai mistä tahansa. Tämä on se uhkakuva, joka nousee mieleen ja joka muodostaa uhkakuvan.

Comments are closed.


WP Login