Quo vadis Eesti?

Kun kolme vuotta sitten kirjoitin kolumnin Kruunu vai Euro, minut ammuttiin alas täyslaidallisella. Nyt luottoluokituslaitos Standard & Poor’s laskee Eestin luottoluokitusta ja ilmoittaa, että tilanteesta johtuen ”Eestin tavoitteet liittyä emuun voivat lykkääntyä”. Kolme vuotta sitten Eesti oli ottamassa Euron käyttöön jo seuraavana vuonna. Nyt tavoite näyttää siirtyvän yhä kauemmas. Taloudellisesta tilanteesta ja päättäjien kokemattomuudesta johtuen koko Baltiassa on jäljellä vain huonoja vaihtoehtoja.

Haluan vielä palauttaa mieliin, että Suomessa asioista päättävät tunarit aiheuttivat Suomen markan yli 40 % pakkodevalvoinnin 1990-luvun alussa. Pelkkä devalvaatio ei riittänyt, vaan markan arvo jouduttiin päästämään markkinoiden arvioitavaksi. Syy on täysin sama kuin Baltiassa nyt. Markan arvosta päättävillä ja Suomen Pankilla ei ollut minkäänlaista käsitystä valuuttamarkkinoiden vapauttamisesta.

Baltian tilanteeseen on kuitenkin myös ulkopuolisia syyllisiä. Maailman pankki olisi halunnut devalvoida Latin, mutta kasi ruotsalaista Baltiassa toimivaa pankkia esti aikeet. Heidän ajatuksensa lähti siitä, että jos Balttiassa devalvoidaan, nämä nimenomaiset pankit saattavat mennä konkurssiin. Ruotsin valtio ei puolestaan voisi sitä sallia, vaan maksajiksi joutuisivat ruotsalaiset veronmaksajat. Asia on kuitenkin niin, että myös pankkitoiminnassa on riskinsä. Pankit ovat tienneet riskit vallatessaan Baltian markkinoita. Balttien ei siis kannata välittää mitään pankkien kohtalosta, vaan päättää itse, mikä on niiden kannalta parasta.

Edellisen lisäksi neuvoja balteille ovat jaelleet Maailman Pankki ja muut institutionaaliset rahoittajat. Kaikkien neuvo on sama: leikatkaa kuluja. Nämä bessewisserit eivät tunne Baltian hallinnollisia rakenteita. Heidän kokemuksensa perustuu vanhojen teollisuusmaiden pöhöttyneisiin hallinto-organisaatioihin, joita on mahdollisuus leikata. Baltiassa hallintorakenteet ovat nuoria ja siksi ohuita, että niistä on mahdotonta leikata kajoamatta valtion perustoimintoihin.

Taloudellinen krapula on nyt sitä luokkaa, että jokaisen etenkin pienen valtion on katsottava vain omaa parastaan. Valuuttojen devalvointi on nyt ainoa keino saada vienti liikkeelle ja talous pyörimään. Ruotsikin on pärjännyt kohtuullisen hyvin euron ulkopuolella, joten tässä vaiheessa lisäajan ottaminen ei haittaa. Devalvaatio on tehtävä mahdollisimman pian, koska ensimmäisiä merkkejä laman taittumisesta on olemassa. Kansainväliset merirahdit etenkin Kiinassa ovat lähteneet nousuun ja se on yleensä ensimmäinen merkki maailman talouden käänteestä.

Comments are closed.


WP Login