Sairaalaturismista

Teemu Stubin kirjoitti Etlarissa otsikon aiheesta. Haluaisin hieman oikaista muutamia asioita. Ensinnäkin suomalainen resepti kelpaa vain Suomessa. On kulunut jo pitkä aika siitä, kun Virossa oli mahdollista käyttää suomalaista reseptiä. Kaikissa EU-maissa vaaditaan paikallinen resepti. Asiaa helpottaa kuitenkin, jos on suomalainen resepti mukana, josta selviää lääkkeen vaikuttava aine. Tämä siksi, että saadakseen markkinoilta maksimaalisen hinnan, lääkeyhtiöt käyttävät eri nimiä eri markkinoilla. Suomalaisella reseptillä on mahdollisuus saada paikallinen nopeammin.

Suomi hyötyisi mahdollisesti useita satoja miljoonia, jos EU-maissa olisi yhtenäinen resepti käytössä. Tämä johtuu siitä, että lääkkeiden hinnoissa on valtavia eroja. Olen henkilökohtaisesti tehnyt yhden hyvin yleisesti Suomessa käytetyn kolesterolilääkkeen hintavertailun Suomen ja Viron välillä. Saman lääkkeen hinta oli Suomessa Kelakorvauksen jälkeen 65 euroa, kun se Tallinnassa suomalaisten omistamassa apteekissa oli vain 25 euroa ilman mitään alennuksia. Tämän perusteella bruttohintojen ero oli noin 500 %.

Kirjoitin asiasta Lääkelaitokselle, joka ei vastannut koskaan mitään. Kirjoitin sosiaali- ja terveysministerille, joka oli kääntänyt viestin Lääkelaitokselle. Tämän jälkeen he vastasivat, mutta pelkillä selityksillä. Tämän jälkeen kirjoitin asiasta EU:n Lääkelaitokselle ja esitin EU:n yhtenäistä reseptijärjestelmää. Sieltä ilmoitettiin ystävällisesti, että asia ei kuulu heille. Suomalaiset MEPit, eivät edes vaivautuneet vastaamaan esitykseeni. Isänmaan puolesta voi toimia monella tavoin, mutta ei vaikenemalla asioita kuoliaaksi.

Toinen ongelma liittyy korvauksiin. Minulla on omakohtaisia kokemuksia hammashoidon osalta. Korvauksissa vaikeudet syntyvät siitä, että ulkomaisilla lääkäreillä ei ole käytössään Kelan koodeja. Tällöin Kela korvaa (joutuu korvaamaan) sen käsityksen perusteella, johon heidän kielitaitonsa riittää. Ongelmaa vielä lisää se, että Kela ei perustele korvauksiaan, koska perusteet ovat jo lääkäreiltä suoraan menevissä korvaushakemuksissa. Näin ei kuitenkaan tapahdu, jos hoidossa on oltu ulkomailla. Olen laivoilla tavannut paljon ihmisiä, jotka käyvät esim. hammaslääkärissä Tallinnassa. Hoito on siellä edullisempaa, kun Suomessa Kela-korvauksen jälkeen.

Oma kokemukseni on, että vaikka Kelan pitäisi korvata sama määrä kuin Suomessa, niin Kela korvaa ulkomaisesta vain saman prosentuaalisen osuuden kuin Suomessa. Tämä on EU:n linjauksen vastainen käytäntö ja johtuu Suomen erikoislaatuisesta sairauskorvausten koodijärjestelmästä, joka ei avaudu ulkomaisille lääkäreille. Tästä syystä ulkomaille hoitoon menevän, on otettava Kelan kaavakkeet mukaansa ja etsittävä Internetistä Kelan sivuilta oikeat koodit. Vain näin voi yrittää oikeaa korvausta Kelalta. Pelkät ulkomaiset kuitit eivät riitä. Olen kysynyt Kelalta, miksi he eivät perustele korvauspäätöksiään, kuten Hallintolaki edellyttää. Vastauksena oli, että se on liian iso homma. Siis lain noudattaminen on liian iso homma!!!

Hieman pitää oikaista myös Risto Mokan lausuntoa. Minun tietääkseni useat Itä-Suomen kunnat lähettävät vanhuksiaan Pärnuun ja Saarenmaalle kylpylöihin viikoksi kerrallaan. Siellä tehdään lääkärintarkastukset ja monet Suomessa määrätyt hoidotkin huomattavasti halvemmalla kuin Suomessa ja hinnat ovat laskussa. Kuntien ostaessa tällaisia paketteja senioriväelle hinnoissa on runsaasti neuvotteluvaraa.  Kyllä tätä turismia siis on ja se on lisääntymään päin.

Comments are closed.


WP Login