E-lasku

Kampanja e-laskun suosion nostamiseksi on alkanut kiivaana. Sitä mainostetaan kätevänä ja luontoystävällisenä maksutapana. Kuka tästä laskutustavasta todellisuudessa hyötyy? Hyötyjiä ovat ainakin laskujen lähettäjät ja ilmeisesti myös pankit, koska ne ovat niin kovasti asian puolesta. Hyödyt ovat varmasti rahallisia säästöjä eli säästetään postitukseen liittyvät maksut ja palkkakustannukset. Hyötyvätkö myös kuluttajat? Kuluttaja ei varsinaisesti hyödy asiasta mitään, koska suurimmassa osassa tapauksia lasku on kuitenkin tulostettava paperille.

On monenlaisia laskuja, jotka on säästettävä esimerkiksi verottajalle jopa kuusi vuotta. Monia muitakin laskuja on turvallista säästää mahdollisia myöhempiä käyttötarpeita varten. Monissa tapauksia laskuja on tarkastettava vaikkapa määrällisesti ja silloin läppäri kainalossa kulkeminen on hankalampaa kuin paperi kädessä liikkuminen.  

Pankit vähättelevät myös tietoturvaa, eikä riski piilekään e-laskutuksen osalta niinkään kirjautumisessa. Todellisempi riski piilee siinä, että maksettavaksi lähetetään asiattomia laskuja. Kun taloon tulee paperilasku, jossa laskutetaan vaikkapa puhelinluettelon rivimaksua, on e-laskua vaikeampi todeta väärennökseksi. Useat tällaiset laskut tulevat ulkomailta, jolloin se usein selviää paperilaskusta. Järjestäytynyt rikollisuus keksii keinoja hyvinkin nopeasti, koska niiden ei tarvitse toimia pitkäjänteisesti. Ne toimivat ”hit and run”-periaatteella. Rahat siirretään suomalaiselta pankkitililtä välittömästi tavoittamattomiin.

E-laskutus vaatii vielä paljon työtä ja selkeitä hyötyjä myös kuluttajille ennen, kuin minä taivun uuteen järjestelmään.

Comments are closed.


WP Login