Pakollinen sairausloma

Oli varmaan kevään kaunein päivä, kun hiihtelin perinteistä Alasen jäällä. Aurinko oli ratketa liitoksistaan nähdessään järven hohtavan kannen pilvettömän taivaan läpi. Tuulen virekään ei kiusannut jäällä hiihtäjää. Tunsin hiihtäessäni suurta mielihyvää lukuisten huonojen hiihtokelien jälkeen.

Olin lähes puolivälissä järven ympäri kääntyessäni kohti Takkulan rantaa. Näin kaukaa edelläni hiihtelevän kaksi naishenkilöä. He hiihtivät rinnakkaisia latuja hiljakseen ja juttelivat keskenään. En viitsinyt lähteä umpihankeen ohittamaan heitä, koska Takkulan ranta oli jo lähellä ja latu kääntyi siitä takaisin kohti Långin rantaa eli kuntaväen majaa. Peesailin siis heidän takanaan ja kuuntelin toisella korvalla hiihtäjien jutustelua.

Yhtäkkiä havahduin kuuntelemaan tarkemmin. Toinen naisista esitti kysymyksen, joka herätti mielenkiintoni:

          Onko sinulla vielä pakollista sairaslomaa pitämättä?

          On minulla vielä viikko.

          Aiotko mennä jonnekin?

          Lähden Lappiin jatkamaan talvea.

Tämän jälkeen jutustelu jatkui mielenkiinnottomana, mutta minun yrittäjän vereni se sai kiehumaan. Vai että pakollisia sairauslomia!  Vereen syöksyvä adrenaliini nosti niskakarvani pystyyn ja pelkäsin, että jäähän sulaa aukko alleni. Tällaisena aikana, jolloin ihmisiä lomautetaan ja irtisanotaan, joillakin on vielä pakollisia sairauslomia. Muistan kyllä käyneeni asiasta keskustelun 60-luvulla erään Telan päällikön kanssa. Kysyessäni häneltä lomista hän sanoi, että virkamiehillä on 5 viikkoa lakisääteistä ja lisäksi 2 viikkoa ”pakollista” sairaslomaa. Yksityisellä puolella mentiin tuolloin 4 viikolla.

Keskustelu toi mieleeni myös omakohtaisia kokemuksia. Sairastuin pahaan vatsatautiin joskus 80-luvulla. Vaimoni varasi ajan terveyskeskukseen, mutta kun saavuin parin viikon päästä lääkärin vastaanotolle, oli tauti jo ohi. Vastaanotolla totesin, että olen jo terve, mutta tulin, kun oli aika varattu. Tähän ystävällinen lääkäri totesi, että laitetaan nyt kuitenkin viikko sairauslomaa. Vaikutus minuun oli sama kuin yllä kerrotun keskustelun jälkeen. Lääkärille totesin, että vai täältä ne meidän duunarit käyvät lomaa hakemassa. Minä en valitettavasti voi lomaa käyttää, kun olen yrittäjä.

Vuosia myöhemmin joudun uudelleen käynnille terveyskeskukseen. Lääkärit olivat vaihtuneet, mutta olihan siellä potilaskortti. Tällä kertaa lääkäri katsoi kortin takapuolta ja sanoi:

          Jaha, täällä näyttääkin lukevan: Yrittäjä – ei sairauslomaa!

Comments are closed.


WP Login