Venäjän pankkikriisi vasta tulossa

Venäjän pankkikriisi on vasta alkamaisillaan ja hallituksen reaktiot asiaan ovat liian hitaita, toteaa erään Venäjän suurimman pankin pääjohtaja. Lausunto on täysin päinvastainen juuri kuultuihin pääministeri Vladimir Putinin lausuntoihin nähden.

Mielipiteeseen yhtyy myös valtio-omisteisen Sperbankin (Säästöpankki) johtaja German Gref, joka toteaa että roskalainojen määrä Venäjällä kasvaa 20 % kuukaudessa ”Pankkikriisi Venäjällä on vasta alkamassa ja alkaa muodostaa todellisen uhkan taloudelle”, hän lisäsi.   Putin puolestaan totesi, että paineet pankkeja kohtaan ovat vähentyneet. Lausunto on ymmärrettävä, koska tilanne on poliittisesti erittäin kiusallinen Venäjän hallinnolle, joka on perustanut taloutensa kaasu- ja öljytulojen varaan.

Asian tekee vielä kiusallisemmaksi se, että presidentti Dimitry Medvedevin talousasiantuntija Arkady Dorkovich antoi samanlaisen varoituksen todeten, että taloudellinen kriisi tulee vahingoittamaan Venäjän pankkijärjestelmää erittäin vakavasti. Sperbankin nettisivuilla todetaan, että kukaan ei todellisuudessa arvioinut venäläisten pankkien roskalainojen määrää. Samoin tapahtui ennen 1998 romahdusta, jolloin varoituksille vain naurettiin. IMF:n tilastojen mukaan roskalainojen määrä oli tuolloin kuitenkin 40 %.

Mikäli EU olisi hereillä ja yhtenäinen, monet akuutit ongelmat voitaisiin nyt selvittää helpommin kuin Venäjän ollessa uhotilassa.

Comments are closed.


WP Login