Veroparatiisit

Veroparatiisit nähdään yleisesti ainoastaan negatiivisina pelureina maailman taloudessa. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kun Neuvostoliitto romahti, ei Venäjällä tai sen miehittämissä valtioissa ollut minkäänlaista yritystoiminta tukevaa infrastruktuuria. Ei ollut yhtenäistä kaupparekisteriä saatikka sitten pankkeja. Yritystoimintaa etenkin vientiä on mahdoton harjoittaa ilman toimivaa pankkijärjestelmää, kuten nyt laman aikana on havaittu.

Baltian maat joutuivat toimimaan jonkin aikaa entisen Gospankin kanssa, mutta ensin meni luottamus ja sitten itsenäistymisten myötä myös yhteydet katkesivat. Kotitantereella voitiin kauppaa käydä ensin ”puuruplilla” ja sen jälkeen omilla valuutoilla. Maksujen saaminen ulkomailta viennistä ei kuitenkaan onnistunut mitenkään. Tässä vaiheessa myös Suomi ryhtyi veroparatiisiksi. Virolaiset yritykset perustivat Suomeen ns. markkavaluuttatilejä, jonne vientimaksuja saattoi lähettää ja rahaa nostaa niiltä käteisenä. Nämä olivat tilejä, jotka olivat Suomen markoissa, mutta Suomen pankkirajojen ulkopuolella.

Toinen ongelma oli yritysten rekisteröiminen, johon tuli luotettavuutta vasta vuoden 1995 jälkeen, kun kaupparekisterit saatiin toimimaan. Tästä syystä melkein kaikilla Baltiassa toimivilla yrityksillä oli veroparatiiseihin rekisteröidyt yritykset. Ne avasivat pankkitilit ko. maissa, josta maksuja suoritettiin ja vastaanotettiin. Tällä tavoin balttiyritysten rahaliikenne toimi rajojen ulkopuolella. Nämä veroparatiisiyhtiöt yleensä omistivat Baltian maissa olevat tytäryhtiönsä. Tällä tavoin yritystoiminta oli mahdollista aloittaa.

Verotuksen kanssa tällä ei sinänsä ollut mitään tekemistä, koska verotusjärjestelmääkään ei ollut. Veroja olisi pitänyt maksaa, mutta kukaan ei tiennyt, mihin niitä olisi pitänyt maksaa. Minkäänlaista valvontaakaan ei ollut ja kirjanpito noudatti vanhaa neuvostoliiton aikaista kirjanpitoa, jossa ei voittoa laskettu ollenkaan. Siinä kirjattiin vain tulot ja menot.

Se, että monessa yrityksessä Baltian maissa toimii vieläkin tämä järjestelmä, on outoa ja tarpeetontakin.

Comments are closed.


WP Login