Laman syntymekanismi

Nykyisessä maapallotaloudessa lama saattaa saada alkunsa mistä päin maailmaa tahansa, mutta se leviää melko nopeasti kaikille mantereille ja kaikkiin maihin. Koska Yhdysvallat on tällä hetkellä vielä suurin talousmahti, sieltä alkanut lama on myös kaikkein tuhoisin. Niin tälläkin kertaa.

Laman syntymekanismi on kuitenkin periaatteessa aina sama. Lamaan on ainoastaan yksi syy. Laman syy on se, että markkinoilla on liian paljon rahaa. Raha puolestaan on ostovoimaa, joka voi olla joko luottoina tai käteisenä rahana. Nykyajan ongelma on se, että luottoja on liikkeellä niin monenlaisissa muodoissa, että kukaan ei tiedä, mikä niiden suhde todellisen rahan määrään ja pankkien maksukykyyn on. Kun tällaisessa tapauksessa luottojen suhde reaalitalouteen totaalisesti katoaa, alkaa rahalaitosten välillä luottamus kadota.

Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden romahdus alkoi siitä, että asuntoja luototettiin kurkihirteen asti ilman omarahoitusosuutta. Tällainen rahoitus perustuu spekulatiiviseen arvioon, että kasvava kysyntä nostaa kiinteistöjen arvoja riittävästi, jolloin rahoittajan riski pienenee samassa suhteessa. Tämä teoria toimii aivan suhdanteen alkuvaiheessa, mutta hyvin pian riski kasvaa liian suureksi. Tämä sama prosessi on tapahtunut kansainvälisessä taloushistoriassa jo niin usein, että ammattilaiset tuntevat mekanismin varmasti.

Kun talous saavuttaa tilanteen, jolloin nopeasti kasvanut kysyntä on nostanut hinnat tasolle, joka ylittää keskiluokan ostovoiman, alkaa kysyntä heikentyä. Tämä puolestaan synnyttää markkinoilla tilanteen, jossa tarjonta alkaa ylittää kysynnän. Tämän seurauksena yritysten välinen kilpailu markkinoilla kiristyy ja hinnat alkavat laskea. Lopulta se johtaa siihen, että asuntojen ja kiinteistöjen hinnat alkavat myös laskea nopeasti. Kun rahoituslaitokset huomaavat tämän, luottohanat alkavat sulkeutua ja myöhästyneitä korkoja ja lyhennyksiä aletaan periä realisoimalla kiinteistöjä. Tästä lähtee liikkeelle lumivyöry, jonka pysäyttämisyritykset vain kiihdyttävät sen nopeutta ja ei aikaakaan, kun jo ollaan vapaassa pudotuksessa.

Toistaiseksi ovat paljastuneet vakuusongelmat vain Yhdysvaltain, Irlannin, Espanjan ja Ison-Britannian markkinoilla laajassa mittakaavassa. Seuraavana tulossa on Venäjä, jonka asuntomarkkinat ovat olleet ylikuumentuneita jo useamman vuoden ajan. Siellä lähes kaikki asuntoluotot ovat roskaluottoja, koska asuntojen hinnat suhteessa palkkatasoon ja ostovoimaan suurissa kaupungeissa ovat vielä paljon heikommassa suhteessa kuin edellä mainituissa maissa. Lisäksi venäläisissä asuntojen rahoitussopimuksissa on ehto, jonka mukaan maailman markkinatilanteen radikaalisti muuttuessa, pankilla on oikeus irtisanoa laina maksettavaksi 14 vuorokauden kuluessa. Käytännössä tilanne on tällainen juuri nyt.

Jos siis kiinteistöjen arvot laskevat radikaalisti Venäjällä, vähintään puolet Venäjän pankeista menee nurin. Tämä prosessi on alkanut ja pieniä pankkeja menee nurin kuin heinää. Myös kansa on pelästynyt ja tyhjentää nopeaan tahtiin tilejään ja vaihtaa rupliaan euroihin ja dollareihin. Tämä puolestaan vähentää valtion valuuttavarantoa silmissä. Muistissa on vielä hyvin 1990-luvun lopun ruplan romahdus. Jo pari vuotta sitten Venäjällä oli vahvoja huhuja ruplan devalvoinnista, koska dollari oli romahtanut.

Myös Kiina on nyt julkaissut 400 miljardin dollarin tukipaketin omille pankeilleen. Kiina on ollut eräs Yhdysvaltain talouden suurimpia luotottajia, koska sen viennistä saadut dollarituotot ovat olleet valtavia. Kuinka paljon Kiinassa on roskaluottoja, jotka ovat menettäneet arvonsa, ei varmaan kukaan tiedä. Yhtä arvoituksellista on, kuinka Kiina kestää tämän talouskriisin. Kiina on kuitenkin niin suuri, että vaikka vienti romahtaa, niin sen omat markkinat voivat taata sille mahdollisuuden selvitä taantuman yli. Tämä kuitenkin edellyttää voimakasta panostusta investointeihin.

Nykyisen taloussuhdanteen uusi ja kaikkein vaarallisin ongelma on se, että katteettomia luottoja on todennäköisesti enemmän kuin maailmassa on rahaa kattamaan näitä velkoja. Valtioiden ja rahoituslaitosten yhteiset varat eivät siis todennäköisesti riitä kattamaan liikkeellä olevia lainapapereita. Miten tästä ongelmasta selvitään, onkin todella vaikea kysymys. Toinen valitettava seuraus tästä prosessista on se, että huijarit rikastuivat tolkuttomasti ja hyväuskoisilta viedään kaikki. Huijarit näyttävät selviävän kuin koirat veräjästä, mutta kaiken menettäneet joutuvat luonnon armoille.

Comments are closed.


WP Login